Jakthund - Fuglehunder mm.

Her er en oversikt over de forskjellige hunderaser som kan benyttes som jakthunder. Hvis du er en jeger på jakt etter en jakthund eller fuglehund skal du kunne finne en god kandidat her.

Settere

Settere er først og fremst kjent for sine gode egenskaper som fuglehunder. De vil da antyde ovenfor jegeren hvor byttet kan befinne seg, og deretter bringer de byttet tilbake til jegeren. Settere er en gruppe hunderase som fortsatt den dag i dag har jakt som primært bruksområde, og de er utmerkede til dette formålet.

Retrievere

Retriever er apporterende hunder. De bringer byttet tilbake til jegeren etter at det har blitt skutt. I tillegg til bruk som jakthund, har retrivere en hel rekke andre bruksoppgaver. De fungerer i dag også som blindehunder, førerhunder, politihunder, rekreasjonshunder og ikke minst som familiehunder og selskapshunder.

Pointere

Pointers er utmerkede fuglehunder, og brukes i Norge mye som jakthund. Det er dessuten mange sledehunder som er blandinger mellom pointere og andre raser. Deres utmerkede egenskaper som jakthund har gjort at de fortsatt avles med tanke på disse egenskapene. Navnet pointer kommer av at hunden peker i retningen der byttet befinner seg. Jegeren vil vente på at hunden gir signal om plassering av byttet. Deretter vil han eller hun jage opp byttet på egenhånd eller be hunden om å gi lyd, for så å avfyre skudd mot byttet. Dette er selvfølgelig bare et eksempel på jaktteknikk med pointer, alle har sine forskjellige teknikker her. Pointere i Norge benyttes først og fremst som jakthund på småvillt.

Jakt-terriere

Mens enkelte terriere benyttes som selskapshunder eller vakthunder, finnes det også noen terriere som hovedsaklig benyttes til jakt formål. En jaktterrier benyttes på å jakte mindre dyr, inkludert kanin, rev og rotter.

Spaniel jakthunder

Spaniel er en gruppe hunderaser som blant annet benyttes til jakt. De har etter hvert også fått andre bruksoppgaver innen alt fra agility til rekreasjonshunder. En jeger bruker som regel spaniele til å lokalisere byttet, og å eventuelt assistere jegeren med å hente eller bære byttet.

Mynder

Mynder brukes i dag mye som selskapshunder, men kan også fungere som gode jakthunder til sitt bruk. Har tradisjonelt blitt brukt til jakt på småvilt, og jaktformen har vært av den karakter at hundene selv har hatt ansvaret for å felle byttet. Enkelte større mynderaser har for øvrig også blitt brukt til å jakte i flokk på ulv, rev og andre rovdyr som beveger seg inn på eierens territorium. En mynde har bedre syn og er hurtigere enn mange av øvrige hunderaser.

Sporhunder

Sporhunder utmerker seg med sin enormt gode luktesans. Som jakthund brukes den til sporing av bytte, men de har etter hvert også fått mange andre bruksoppgaver. Den engelske betegnelsen er «Scent hounds».

Feists

Feists er en amerikansk gruppe jakthunder, og er en type litt mindre hunder. De brukes til jakt på ekorn og annet småvilt. Typisk bruksområde er å benytte feists til å jakte i flokk, og det brukes alt fra 3 til 20 hunder i flokken på denne type jakt. Er det færre hunder i flokken, brukes de ofte til å signalisere byttets lokalisasjon ved å stille seg opp mot treet der byttet befinner seg.

Curs

Curs er en større type jakthund. Dette er en samlebetegnelse på en gruppe amerikanske hunder som på mange områder har de samme egenskapene som terriere, men med den forskjellen at de kan jakte mye større byttedyr. En cur skal kunne være med på jakt på alt fra puma, til bjørn og grevling.

Vilkårlig hunderase
Kinesisk Foo hund
Kinesisk Foo hund

Søk Finn rase
Bruk vår søkefunksjon og finn en hunderase som passer deg.

Hunder Hunderaser
Alle hunderaser
Populære rasehunder
Selskapshunder
Gjeterhunder
Jakthund-raser
Sledehunder
Små hunderaser
Største raser
Allergivennlige raser
Norsk kennelklubb (NKK)
Raser (alfabetisk)
Hunder

Hund Morsomme hundevideoer!

Hunderaser.net skal ikke brukes som enste ressurs for anskaffelse av informasjon om hunderaser. Oppdrettere og kennelklubber kan by på oppdatert informasjon såvel som råd og veiledning for den som skal gå til anskaffelse av hund. Der ikke annet er notert, har vi benyttet informasjon fra kilder på internett i våre beskrivelser av hunderaser, og vi tar dermed forbehold om at feil kan forekomme. Det er anledning til å komme med forslag til beskrivelse av hunderaser.
Hunderaser   |   Søk etter hunderaser   |   Copyright © 2018 Hunderaser.net