FCI internasjonal gruppering av rasehunder

Fédération Cynologique Internationale (FCI) er et topporgan for flere nasjonale kennelklubber. Blant disse kenneklkubbene finnes også Norsk Kennel Klub.

Brukshunder, hyrdehunder og gjeterhunder

I denne gruppen finnes gjeterhunder, fårehunder og kveghunder, der mange av hunderasene også kan benyttes til flere andre formål. Fordi bruksområdet ikke bare innebærer gjeting og hyrdeformål har Norsk Kennel Klubb også lagt inn navnet brukshunder i denne gruppen.

Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder

Her finner du typiske vakthunder og vokterhunder, samt hunder som vanskelig lar seg plassere i en annen FCI gruppering.

Terriere

Terriere er en gruppe hunder som har en særpreget anatomi og en dominant atferd ovenfor andre hunder. De fleste terriere ble avlet som jakthunder, og flere terrier raser også som kamphunder.

Dachshunder

Dachshunder er drivende jakthunder. Hunderaser i denne gruppen er utmerket til å spore vilt.

Spisshunder

Spisshund, spets eller spitz er en gruppe hunderaser av varierende størrelse som kan kjennetegnes med den relativt brede skallen, spisst snuteparti, stående og spisse ører, og det kileformede hodet.

Drivende hunder og sporhunder

I denne gruppen finnes mange utmerkede jakthunder. De har ikke så mye kontakt med jegeren under selve jakten som andre jakthunder.

Stående fuglehunder

Stående fuglehunder har en instinktiv atferd som gjør at den oppfører seg på en helt bestemt måte når den oppdager et bytte: Da tar den stand og fryser sin stilling i retning der byttet er.

Apporterende hunder

I denne gruppen finnes vannhunder, spanielhunder og retrivere. Apporterende hunder kan enten hjelpe til kun med henting av byttet, eller både å lokalisere bytte og deretter hente det.

Selskapshunder

Selskapshunder har ikke mange fellestrekk foruten at de først og fremst er hunderaser som ikke benyttes til den oppgaven de opprinnelig ble avlet til, eller rasen ble bevisst avlet til å være selskapshunder.

Mynder

Mynde ble først avlet til vakthunder og/eller jakthunder. I dag benyttes de som selskapshunder, og i noen tilfeller som veddeløpshunder.

Vilkårlig rase
Manchester Terrier
Manchester Terrier

Søk Finn rase
Bruk vår søkefunksjon og finn en hunderase som passer deg.

Hunder Hunderaser
Alle hunderaser
Populære rasehunder
Selskapshunder
Gjeterhunder
Jakthund-raser
Sledehunder
Små hunderaser
Største raser
Allergivennlige raser
Norsk kennelklubb (NKK)
Raser (alfabetisk)
Hunder

Hund Morsomme hundevideoer!

Hunderaser.net skal ikke brukes som enste ressurs for anskaffelse av informasjon om hunderaser. Oppdrettere og kennelklubber kan by på oppdatert informasjon såvel som råd og veiledning for den som skal gå til anskaffelse av hund. Der ikke annet er notert, har vi benyttet informasjon fra kilder på internett i våre beskrivelser av hunderaser, og vi tar dermed forbehold om at feil kan forekomme. Det er anledning til å komme med forslag til beskrivelse av hunderaser.
Hunderaser   |   Søk etter hunderaser   |   Copyright © 2018 Hunderaser.net